Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Psikiyatri Uzmanından Depresyon Hakkında Bilgiler

Psikiyatri Uzmanı Dr. Anıl Talas Özçimen, depresyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Depresyonun tanımını yaparak, belirtilerine ve nedenlerine değinen Dr. Özçimen, depresyonun sürekli üzüntü, çökkün ruh hali ve zevk alamamayla karakterize bir duygudurum bozukluğu olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Özçimen, depresyonun günlük işlevselliği olumsuz etkileyen ve en az iki hafta süren çökkün ruh hali, zevk alamama, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayarak, ruhsal travmaların da depresyona neden olabileceğini ifade etti.

Dr. Özçimen ayrıca, depresyonun genetik yatkınlığa ek olarak çeşitli sosyo-ekonomik etkenler, ruhsal travmalar, çevresel olaylar ve yaşam tarzıyla ilgili faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti. Türkiye’de depresyon oranlarının arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Özçimen, pandeminin etkisiyle depresyon vakalarında artış yaşandığını ve sosyolojik etkenlerin bu artışı tetiklediğini söyledi.

Uzm. Dr. Özçimen, kadınlarda depresyonun erkeklere göre daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe artan bir trend gösterdiğini belirtirken, kış depresyonunun mevsimsel bir duygudurum bozukluğu olduğunu vurgulayarak, güneş ışığının azalmasının beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halinde değişikliklere sebep olabileceğini aktardı.

Depresyonla mücadelede düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmenin ve uyku düzeninin önemine değinen Uzm. Dr. Özçimen, tedavi sürecinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin genellikle etkili olduğunu belirtti. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve daha ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceğini uyardı.

Related Posts

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.