Türkiye’yi Nükleer enerji üretebilen ülkeler arasına dahil etmesi planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde sona gelindi. İlk elektriği üretecek birinci ünitede test çalışmalarına başlandığı öğrenildi. 4800 MW kurulu güçten oluşan dört ünitenin bulunduğu santraldeki ilk ünitede, makine ve ekipman montajları tamamlanarak test çalışmalarına başlandı.
İLK ÜNİTEDE SONA GELİNDİ
Sabah gazetesinden Yusuf Özdemir’in haberine göre, dört ayrı ünite için dört ayrı su pompalama istasyonunun inşa edildiği santraldeki birinci üniteye ait su pompalama istasyonunun çalışır hale getirildi. İkinci, üçüncü ve dördüncü ünitelerdeki makine ve ekipmanların montaj çalışmaları ise devam ediyor. Diğer ünitelerdeki su pompalama istasyonlarında da son rötuşlar yapılıyor. Su pompalama istasyonları da denizden çektiği suyu saatte 260 bin metreküp kapasite ile ünitelere aktaracak. 30 binden fazla personel ve 2 bin 500 iş makinası ile çalışılıyor.
ÇALIŞMA SİSTEMİ NASIL: DÜNYANIN EN BÜYÜK VİNCİ İLE ÇALIŞILIYOR
Uranyumun yakıt olarak kullanılacağı santralde, elde edilen enerjiyle reaktördeki su ısıtılacak. Açığa çıkan buhar, borularla türbine yönlendirilecek. Türbinde üretilen elektrik de jeneratör aracılığıyla sisteme aktarılacak. Santraldeki reaktörlerin, bir ilk olarak “oppen top” üstü açık yöntem ile yukarıdan indirilerek makine ve ekipman montajına tabi tutulduğu, iş sahasında ise 200 vinç kullanıldığı ifade edildi. Bu vinçler arasında, dünyada yalnızca 7 adet olan ve 2’si Akkuyu’da bulunan dünyanın en büyük vinci özelliğini taşıyan 3 bin ton kapasiteli “Liebherr LR 13000” de bulunduğu belirtildi.
TÜRK MÜHENDİSLER DE ÇALIŞIYOR
Rusya’daki üniversitelerde eğitim alıp nükleer santrallerde uygulamalı staj yapan Türk mühendisler de bulunuyor. Rusya’da eğitim alan 319 Türk mühendis çalışıyor. O mühendisler arasında bulunan Merve Kolukısaoğlu ve Ahmet Yasinöner, yaptıkları açıklamada, “Rusya’da bulunduğumuz süre boyunca ülkemizi bağımsız enerjiye taşıyacak bu güzide projede çalışacağımız günleri hayal etmiştik. Bugün, bu hayalimizi yaşamak tarifi mümkün olmayan duygular içeriyor. Türk mühendisler olarak sahanın her yerinde Akkuyu’yu devreye almak için ter akıtıyoruz. Tüm mühendis kardeşlerimize, ülkesi için üreten hayaller kurmayı ve cesur olmayı tavsiye ediyoruz.” dedi.
ELEKTRİK ÜRETİMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK
Akkuyu A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh, inşa ve ekipman montaj çalışmaları tamamlanıp test aşamasına geçilen birinci ünitede; 2025’in sonuna doğru ilk elektriği üretip sisteme aktarmayı planladıklarını, santraldeki tüm üniteleri ise 2028’de devreye almayı hedeflediklerini söyledi.
More Stories
Erdoğan, TBMM’de DEM Parti’li Sırrı Süreyya Önder ile tokalaştı
Alman Meclisi Federal Ordu Sorumlusu Högl’den “Alman ordusunun küçüldüğü ve yaşlandığı” uyarısı
Yolcu trenine silahlı saldırı: 11 asker öldürüldü 182 kişi esir alındı