Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji Krizi Avrupa’yı Sarsıyor: Türkiye de Tehlike Altında

Avrupa, enerji arzında önceki gece önemli bir krizle karşı karşıya kaldı. Bazı ülkelerde elektrik kesintileri yaşanırken, sanayi üretimi durma noktasına geldi, metrolar ve ulaşım sistemleri de aksadı. İspanya, Portekiz ve Fransa’da yaklaşık 60 milyon kişi karanlığa gömüldü. Bu durum Türkiye için de bir uyarı niteliğinde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, “Türkiye de aynı sistemin bir parçası olduğu için benzer durumlarla karşılaşabilir. Bu yüzden kamu ve özel sektör olarak dikkatli olmalıyız” dedi.

‘Hızlı Müdahale Şart!’

Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı ve Avrupa ile aynı ağı kullanıyor. Uzmanlar, herhangi bir hazırlık yapılmadığına dikkat çekiyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Türkiye’nin şu an için acil bir risk altında olmadığını belirtti. Ulutaş, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) hızlı müdahale yeteneğinin önemli olduğunu vurguladı.

Ulutaş’a göre Türkiye, sistemin etkilenmemesi için hızlı bir şekilde bağlantıları kesme kapasitesine sahip. Enerji üretimi özel sektör tarafından gerçekleştirilirken, iletim hattının güçlü olduğu ancak dağıtım şebekelerinin bakımsız olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin enerji depolama ve frekans dengeleme yatırımlarına odaklanması gerektiği ifade ediliyor.

‘Sanayide B Planı Yok!’

Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, sanayi sektörünün olası elektrik kesintilerine karşı bir B planının olmadığını dile getirdi. Türkiye’nin böyle bir sorunla nasıl başa çıkacağına dair bir planının olmadığı belirtilirken, sanayicilere önemli sorumluluklar düştüğü vurgulanıyor.

Özellikle sürekli ocakların çalışması gereken sektörler için ciddi önlemler alınması gerektiği belirtilirken, sanayicilere yedek jeneratör ve batarya sistemleri kullanımı öneriliyor. Ayrıca, enerji arzındaki ani dalgalanmaların erkenden tespit edilmesi için otomatik aksiyon alınmasını sağlayacak yatırımların artık zorunlu hale geldiği ifade ediliyor.

Olası Krizi Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler

Her ne kadar Türkiye için şu an için büyük bir enerji krizi tehlikesi olmasa da, olası kesintilerin önüne geçmek için bazı önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Organize sanayi bölgelerinde yedek jeneratörlerin ve batarya sistemlerinin yaygınlaştırılması, enerji tüketimini esnek saatlere kaydırma modellerinin benimsenmesi gerektiği ifade ediliyor.

İş dünyasına önemli bir sorumluluk düştüğü belirtilirken, vatandaşların da enerji tasarrufu bilincini artırmak için çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor. Toplumun, akıllı cihaz kullanımına yönelmesi, yalıtım yatırımlarını artırması ve bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmesinin önemli olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Bilecik’te karpuz üreticimiz zor günler yaşıyor

SERHAT KAYA – BİLECİK / YENİÇAĞ Bilecik’in Osmaneli ilçesinde karpuz hasadının başladığı şu günlerde çiftçi ürününü satamamak ve emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Birçok karpuz üreticisi ürünün para etmemesi nedeni ile tarlada kaldığını …

İş dünyasından “Terörsüz Türkiye” açıklaması

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Terör örgütü PKK’nın silah teslim sürecinin ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü tarihi mesajlarını, iş dünyası olarak Türkiye’nin geleceği için dönüm noktası görüyoruz. Yeni dönemde Musul ve Kerkük’ten İstanbul’a, Şam’dan Ankara’ya, Halep’ten İzmir’e oluşturulan güçlü bağlar hem Türkiye hem bölge ekonomisine yüz milyarlarca dolarlık üretim ve yatırım gücü katacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da şirket iflasları Haziran ayında yıllık bazda %2,4 arttı

Almanya’da şirket iflas başvuruları haziranda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,4 yükseldi.

Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat açıklaması: 20 ilde 1 milyar dolar aşıldı!

Ticaret Bakanlığı; “2025 yılının ilk yarısında, 20 ilimiz 1 milyar doları aşan ihracat performansı sergilemiş, ayrıca 45 ilimizde ise ihracat miktarları yükselmiştir” açıklamasında bulundu. https://twitter.com/ticaret/status/1943545190272377206

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Konut sıkıntısının yaşandığı Almanya’da konut inşaatı maliyetinin genel enflasyondan daha hızlı arttığı bildirildi.

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …