İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

Doğuş Otomotiv’de ilk çeyrekte kritik tablo: Satışlar düştü, kar yüzde 86 geriledi

Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş., 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarında kritik tablo ortaya çıktı. Şirketin net dönem karı yüzde 86 oranında eriyerek 576,8 milyon liraya geriledi.

Mevduat faizinde son 4 ayın zirvesi: Faiz oranı yüzde 60’a dayandı, bankalar yarışta

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 1-3 aylık ortalama bileşik TL mevduat faizi 2 Mayıs haftasında yüzde 57.90’a yükselerek son 4 ayın zirvesine çıktı. Son 1.5 ayda 8 puanlık artış yaşandı.

Çin’den flaş Boeing kararı

ABD ile Çin’in gümrük vergilerinde yumuşamaya gitmesinin ardından Çin, Boeing uçaklarına yönelik teslimat yasağını kaldırdı. Bu adım, Boeing’in Çin’e 50 jet teslim etme planını yeniden canlandırdı.

Türk ilaç devine ABD’den büyük ortak: Tesis BAE’de kurulacak

New York merkezli Diplomatic Trade Ltd, Türk ilaç şirketi Farmakim’in yüzde 49’unu satın alarak MENA bölgesine açılım için büyük bir adım attı. BAE’de yeni bir üretim tesisi planlayan şirket, 2025’in sonunda halka arz hedefliyor.

Beyaz Saray’dan Çin’e bir ayar daha

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik gümrük vergilerini tek taraflı olarak indirmeyeceğini, Çin’in de taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Trump: ‘Çin ile Amerika’nın yararına anlaşma yapmalıyız’

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu yapılacak ABD-Çin görüşmeleri öncesinde “(Çin ile) Amerika için iyi bir anlaşma yapmalıyız.” dedi.