İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İMSAD’in Şubat Ayı Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Sektör Raporu’nun şubat ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Rapor, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında %1,4 arttığını, ancak 2025 yılına başlarken bu artışın %3 azalışla sonuçlandığını ortaya koydu.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Rapor, şubat ayında sektörde 5 alt dalda üretimin arttığını gösterirken, 17 alt dalda ise üretimde gerileme yaşandığını belirtti.

2025 yılının ocak-şubat döneminde bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışlarının olduğuna vurgu yapan rapor, bu dönemde plastik inşaat malzemeleri üretiminin %9,8, inşaat amaçlı alçı ürünlerinin %8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımlarının %8,3, yalıtımlı kabloların %6,6 ve seramik kaplama malzemelerinin %5,9 arttığını belirtti. Ayrıca, demir çelik inşaat ürünleri üretiminin %4,9, metal yapı ve yapı parçalarının ise %3,3 büyüme gösterdiği ifade edildi.

Söz konusu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretiminin %25,1, kilit ve donanım eşyaları üretiminin %24,6 ve armatür musluk vana valf üretiminin ise %13,3 azaldığı bilgisi paylaşıldı.

İnşaat Sektörü 2025 Yılında %5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılının ilk 4 ayında yaşanan gelişmeler ışığında, inşaat sektörünün hala %5’lik büyüme potansiyelini sürdürdüğü belirtildi.

İnşaat sektöründe büyümeyi en çok kısıtlayacak unsurun mart ayındaki finansal şoklar ve bunun sonucunda alınan sıkılaştırma önlemleri olduğuna dikkat çekilen raporda, finansal şokların özel sektörü ve hanehalkını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Ayrıca, raporda ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının yükseldiği, finansal şokların enflasyonist etkileri ve inşaat maliyetlerinde artışlar doğuracağı belirtildi. Tüm bu unsurların özel sektörün inşaat faaliyetlerini sınırlayacağı bildirildi.

Deprem Bölgeleri İnşaat Faaliyetlerini Etkiliyor

Raporda, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörünü etkilediği vurgulandı. Bölgede yurt içi ve yurt dışı finansman olanakları ile kamu kesiminin, 2025 yılında 295 bin bağımsız bölüm inşa etmeyi hedeflediği belirtildi.

Ayrıca, kentsel dönüşüm için İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin tetikleyici olduğu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının beklendiği ifade edildi. “Yarısı bizden” kampanyalarıyla İstanbul’da kentsel dönüşümün ivme kazanması öngörüldü.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Türk ilaç devine ABD’den büyük ortak: Tesis BAE’de kurulacak

New York merkezli Diplomatic Trade Ltd, Türk ilaç şirketi Farmakim’in yüzde 49’unu satın alarak MENA bölgesine açılım için büyük bir adım attı. BAE’de yeni bir üretim tesisi planlayan şirket, 2025’in sonunda halka arz hedefliyor.

Beyaz Saray’dan Çin’e bir ayar daha

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik gümrük vergilerini tek taraflı olarak indirmeyeceğini, Çin’in de taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Trump: ‘Çin ile Amerika’nın yararına anlaşma yapmalıyız’

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu yapılacak ABD-Çin görüşmeleri öncesinde “(Çin ile) Amerika için iyi bir anlaşma yapmalıyız.” dedi.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir