Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Günlük 158 lira kesinleşti

Yargıtay’dan Yemek Kartlarına SGK Prim Kararı

Yargıtay, yemek kartlarının kullanım alanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primine ilişkin önemli bir karara imza attı.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya gazetesinde yer alan köşesinde konuyu detaylı bir şekilde ele aldı.

Erdursun, yargı sürecini şu sözlerle açıkladı: “İşverenler, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yemek kartlarıyla ilgili SGK primi ödemesi yapmazken, bu tarihten sonra sadece yemek kartı uygulamalarında değişiklik yaşandı.”

2022 yılı sonunda, yemek kartlarının asgari ücretin brüt tutarının yüzde 23.65’ine kadar olan kısmından SGK primi alınmaması kararı alındı. Ancak bu tutarın üzerinde olan kısımlar için işverenlerden prim talep edilmeye başlandı.

Danıştay Kararı ve SGK Genelgesi

Danıştay, SGK’nın yemek kartlarından prim istemesine karşı açılan dava sonucunda, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 23.65’lik kısmının 2024 Mayıs ayında iptal edilmesine karar verdi. Bunun üzerine SGK, günlük istisna tutarını 158 TL olarak belirleyen bir genelge yayımladı.

Yemek kartlarının günlük 158 TL’nin üzerinde harcanması durumunda sigorta primi uygulanacağı açıklandı.

Erdursun, prim hesaplamasını şu şekilde detaylandırdı: “Örneğin, ayda 22 gün çalışan birine 10 bin TL’lik yemek kartı veriliyor ve bu tutarın tamamı yemek harcamalarında kullanılıyorsa prim uygulanmazken, market alışverişlerinde kullanılıyorsa kalan tutar üzerinden prim hesaplanacaktır.”

Dernekten Açıklama ve Değerlendirme

Yemek Kartı Hizmetleri Derneği, konuyu mahkemeye taşıyarak SGK primine ilişkin uzun süredir devam eden hukuki sürecin sonuçlandığını ve yemek yardımlarının primden muaf olduğunu bildirdi.

Yolun Açılması ve Yorum

Danıştay’ın aldığı kararla birlikte, işverenlerin çalışanları için vereceği yemek kartlarında herhangi bir tutar sınırlaması olmaksızın kullanım imkanı doğdu.

Erdursun, konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Ekonominin belirsizliği ve sabit gelirlilerin alım gücünün düşüşü göz önüne alındığında, yemek kartlarının serbest kullanımı son derece normal bir durumdur. Ancak hükümetin alım gücünü artırıcı adımlar atması gerektiğini ve bu tür uygulamaların reddedilmesinin olumlu bir karar olduğunu vurgulamak gerekir.”

Related Posts

Uzman isim yatırımcıları uyardı: Gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 22 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

22 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 22 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

TÜİK yargılanmaya istinafta itiraz etti

Enflasyonu düşük gösterdiği, düşük ücret zamlarına yol açtığı iddiasıyla Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) karşı açılan “asılsız veri” konulu dava istinaf incelemesindeyken TÜİK’in de istinafa başvurduğu öğrenildi.

Şeker-İş Başkanı’ndan mısır şurubu tepkisi

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti, bu ürünlerin kontrolsüz kullanımının Türkiye ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Gök, “Ülkemizde Nişasta Bazlı …

Çelik ve çimentoda çifte sıçrama: Hindistan’da inşaat sektöründe talep patlaması

Hindistan Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülkenin altyapı üretimi Haziran 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 oranında büyüdü. Bu oran, Mayıs ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 1,2’lik artışın da üzerine …

Gram altın rekor tazeledi: Japonya seçimleri sonrası zirveye çıktı!

Altın fiyatları haftaya rekor seviyelerle başladı. Fed açıklamaları, dolar endeksindeki düşüş ve Japonya seçim sonuçları piyasaların odağına yerleşti.