Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Aile Hekimliği Uygulaması: İkamet Adresinize Göre Kayıt!

Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan yeni uygulamaya göre, aile hekimliği sistemine kayıtlı vatandaşların aile hekimliği kayıtları, ikamet ettikleri adrese otomatik olarak taşınacak.

6 Mayıs itibarıyla Türkiye genelinde devreye alınacak olan bu uygulama hakkında konuşan Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, koruyucu sağlık hizmetlerini daha etkin hale getirmek için “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında böyle bir adım attıklarını belirtti.

Güçlü aile hekimliği sisteminin güçlü bir sağlık sistemi ve sağlıklı nesiller oluşturduğunu vurgulayan Demirkol, koruyucu sağlık hizmetlerinin 85 milyona etkin bir şekilde ulaştırılması için yeni bir sistem başlatacaklarını söyledi.

Yeni uygulamanın detayları hakkında bilgi veren Demirkol, aile hekimlerine kayıtlı olanların, ikamet ettikleri adrese daha kolay ulaşabilmeleri ve hizmetleri daha etkin bir şekilde alabilmeleri için aile hekimliği kayıtlarının otomatik olarak taşınacağını açıkladı.

Bu yöntemin yanı sıra, aile hekimlerine 1 yıl gitmeyen ve o ilde sağlık hizmeti almayan vatandaşların kayıtlarının da ikamet ettikleri ile alınacağını belirten Demirkol, bu sayede tarama sayılarını artırarak koruyucu sağlık hizmetlerini daha etkin bir şekilde verebileceklerini ifade etti.

Uygulamadan etkilenen vatandaşlara SMS ile bilgilendirme yapılacağını belirten Demirkol, vatandaşların aile hekimliği kayıtlarının taşındığını öğrenecekleri SMS ile birlikte eski aile hekimlerine dönme imkanı tanınacağını sözlerine ekledi. Bu kapsamda, vatandaşların kesintisiz sağlık hizmeti alması ve koruyucu sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanabilmesi amaçlanıyor.

Related Posts

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir