Aort anevrizması ile aort diseksiyonu aynı değil! Prof. Uğurlucan hayat kurtaran farkları açıkladı

Aort Anevrizması ve Aort Diseksiyonu: Hayati Farklar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in aort diseksiyonu geçirmesi, kalp ve damar hastalıklarının ciddiyetini vurguluyor.

“YANLIŞ YORUM ZAMAN KAYBETTİRİR…”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Uğurlucan, aort anevrizması ile aort diseksiyonunun aynı hastalık olmadığını açıklıyor. Yanlış anlayışın hayati sonuçlara sebep olabileceğini belirtiyor.

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?

Aort anevrizması, aort damarının genişlemesi ile ortaya çıkar. Genellikle belirti vermez ve yavaş ilerler. Tedavi cerrahi müdahale veya stent uygulamasıyla yapılabilir. Ancak anevrizma yırtıldığında ölümcül olabilir.

AORT DİSEKSİYONU: DAKİKALARLA YARIŞILAN SESSİZ KATİL

Aort diseksiyonu ise ani ve hızlı bir şekilde ilerler. Yüksek tansiyon hastalığı riskini artırır. Şiddetli ağrılarla kendini gösterir ve acil cerrahi müdahale gerektirir. Geç kalınması durumunda ölüm riski vardır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

  • 60 yaş üzerindekiler
  • Yüksek tansiyon hastaları
  • Ailede damar hastalığı öyküsü olanlar
  • Sigara kullanıcıları
  • Kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanlar
  • Bağ doku hastalıkları olanlar

AORT ANEVRİZMASI İLE AORT DİSEKSİYONU KARŞILAŞTIRMASI

Aort anevrizması yavaş ilerlerken, aort diseksiyonu ani bir şekilde başlar. Her ikisi de ciddi sonuçlara neden olabilir, ancak tedavi ve müdahale süreci farklılık gösterir.

PROF. DR. MURAT UĞURLUCAN: AĞRIYI HAFİFE ALMAYIN

Uğurlucan, ağrıya dikkat çekerek, erken teşhisin ve tedavinin hayati önemini vurguluyor. Acil durumların zamanında müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.