Babasından öğrendiği işi 45 yıldır sürdürüyor: Meslek bitme noktasına geldi

Kalaycılık Mesleği Teknolojiyle Yarışıyor

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte zamanla eskimiş olan kalaycılık mesleği, günümüzde son bulma tehlikesiyle karşı karşıya. Eskiden büyüklerin evlerinde sıkça kullanılan bakır tencereler ve tavalar artık tozlu raflarda yerlerini almaya başladı. Bursa’da yaşayan 55 yaşındaki Yılmaz Erişen ise babasından aldığı miras olan bu mesleği özveriyle sürdürmeye devam ediyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin nadir temsilcilerinden biri olan Erişen, günün erken saatlerinde dükkânını açarak işe başlıyor. Müşterilerin getirdiği bakır kaplara özenle ilgi gösteren Erişen, kalayladığı ürünlerle müşterilerinden takdir topluyor.

Bu mesleği 45 yıldır icra ettiğini dile getiren Erişen, “Ilkokul 3. sınıfa giderken okuldan sonra dükkâna gelerek başladım. 8 yaşından beri bu işin içindeyim. Babamın mesleği benim için kutsaldır. Çalışmaya gelmezsem kızarlardı, ‘burada iş varken sen burada oturuyorsun’ derlerdi” dedi.

“Meslek Geleceği Tehlikede”

Yeni neslin bu tür el sanatlarına ilgi göstermediğini ve dolayısıyla bu mesleğin geleceği için endişe duyduğunu belirten Erişen, “Gençlerin bu mesleklere olan ilgisi azalıyor. Bizden sonraki nesilde merak olmakla birlikte şimdiki gençler masa başı işleri tercih ediyor. Eskiden okulu bitiren çocuklar gelir, ‘çırak lazım mı’ diye sorarlardı. Şimdi ise kimse gelmiyor. Bu meslek bizimle birlikte yok olma noktasına geliyor” şeklinde konuştu.

“Geleneksel Meslekler Önemli”

Mesleğin yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Erişen, “Yeni bakır ürünlerin üretilmesiyle ayakta kalıyoruz. Bakır ürünler değişiyor, müşteriler özel siparişler vererek işimizi sürdürmemizi sağlıyor. Kahvaltı mekanları ve çay bahçeleri bakır kapları tercih ettikçe biz de varlığımızı sürdürebiliyoruz. Mesleğimizi devam ettirmek istiyoruz ancak zorlu bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

“Kalay İşlemi Doğru Yapılmalı”

Bakır eşyaların kalay işleminin doğru kişilerce yapılması gerektiğine vurgu yapan Erişen, “Bakır eşyalar kullanıldıktan sonra kalayın dayanıklılığı için farklı bir kaba aktarılmalı. Kalayın sağlığa zarar vermesi değil, dayanıklılığı için bu önemlidir. Sokakta dolaşan seyyar kalaycılarla çalışmak yerine güvenilir kişilere başvurulmalıdır. Doğru kalay işlemi için kurşunsuz kalay kullanılmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Hesaplarınızı kontrol edin! Bakanlık o ödemeleri yatırdı

Bakanlıktan ödemelere ilişkin açıklama geldi. Haziran ayı ödemesi hesaplara yatırıldı.

Cari açık nisanda 7,86 milyar dolar oldu

Cari açık nisanda 7,86 milyar dolar oldu

Balık fiyatlarında yüzde 90’a varan indirim!

Trabzon’da son günlerde balıkçı tezgahlarında yaşanan bolluk esnafın yüzünü güldürdü. Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkisinde yer alan balıkçı tezgahlarında levreğin kilogramı 450, çupra 350, mezgit ve alabalık 200, istavrit, barbun ve somon 150 …

Devlet desteğiyle üretime başlayan hemofili hastası girişimci siparişlere yetişemiyor!

Van’ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak 91 kovanla arıcılığa başlayan hemofili hastası 31 yaşındaki Fatih Can, 2 yılda kovan sayısını 150’ye çıkarmasına rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

Çaya yüzde 15 zam geldi

ÇAYKUR, artan maliyetleri gerekçe göstererek kuru çay fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yaptı. Yeni fiyatlar bugünden itibaren raflara yansıdı.

3 milyon TL’ye 32 günde rekor faiz: Bir bankada oran 53’e çıktı

Merkez Bankası’nın 19 Haziran’da açıklayacağı faiz kararı öncesinde mevduat faiz oranlarında dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor. Peki, şu anda en yüksek faiz oranı hangi bankada? 3 milyon TL’nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar? İşte 14 Haziran itibarıyla güncel mevduat faiz oranları ve 3 milyon TL’lik birikimin aylık kazancı.