Belçika’da hükümetin bütçe kesintilerine karşı çalışanlar greve gitti

Belçika’da Bütçe Kesintilerine Karşı Yapılan Grev Hayatı Felç Etti

Belçika’da hükümetin bütçede planladığı kesintilere karşı yapılan bir günlük grev, uçuşları ve toplu ulaşımı durdururken kamu hizmetlerinde büyük aksamaya neden oldu.

Belçika’daki Hristiyan ve sosyalist işçi sendikalarının çağrısıyla kamu ve özel sektörden çok sayıda çalışan, federal hükümetin işsizlik ve emeklilik gibi sosyal harcamalarda planladığı kesintiler başta olmak üzere çeşitli “kemer sıkma” önlemlerini protesto etmek için bir günlük greve gitti.

Geniş katılımlı grev nedeniyle ülke genelinde çeşitli hizmetler önemli ölçüde aksadı.

Özellikle havalimanlarındaki güvenlik personeli ile bagaj hizmetlerinde çalışanların greve gitmesi, ülkedeki hava yolu taşımacılığını olumsuz etkiledi.

Belçika’nın Brüksel ve Charleroi havalimanlarında çalışanların greve katılması nedeniyle gidiş yönlü seferlerin tamamı iptal edildi. Ülkenin en büyük iki havalimanına sadece geliş yönlü uçuşlar iniş yapabildi.

Toplu Taşıma Faaliyetleri Durdu

Belçika’daki demir yolu çalışanlarının da greve katılması nedeniyle ülke genelinde tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi. Ülke genelinde alternatif rotalarla sınırlı sayıda tren seferi yapıldı.

Belçika’nın Flaman ve Valon bölgelerindeki toplu taşıma şirketlerinde çalışanlar da greve katıldı.

Başkent Brüksel’in toplu taşıma sisteminde görevlilerin de greve iştirak etmesi sebebiyle şehirdeki metro, otobüs ve tramvay seferlerinin neredeyse tamamı iptal edildi.

Anver limanında çalışanların greve katılması nedeniyle faaliyet durdu.

Ülke genelinde çeşitli belediye ve kamu hizmetleri aksarken posta hizmetleri de yapılamadı.

Brüksel’de hükümeti protesto etmek için binlerce kişi Kuzey Tren İstasyonu önünde bir araya geldi. Sloganlar atan göstericiler, birkaç kilometre mesafedeki Mont des Arts Meydanı’na kadar yürüdü.

Grev Neden Çıktı?

Sendikalar, ülkede yeni kurulan hükümetin sosyal harcamalarda yapmayı planladığı kesintileri ve uygulayacağı kemer sıkma politikalarını sert biçimde eleştiriyor.

Bu çerçevede 13 Ocak, 13 Şubat ve 31 Mart’ta da geniş katılımlı grevler düzenlenmiş, hayat durma noktasına gelmişti. Böylece bu yıl hükümetin tasarruf önlemlerine karşı dördüncü büyük protesto yapılmış oldu. Ayrıca, sendikalar 27 Haziran ve 22 Eylül’de de greve gidileceğini açıkladı.

Yeni hükümet, Belçika’da kamu harcamalarını düşürmek üzere bir program hazırladı. Programda, ülkede uygulanan işsizlik maaşında sınırlandırmaya gitmek ve bunun süresini düşürmek yer alıyor. Belçika’da halihazırda koşulların sağlanması halinde sınırsız süreyle işsizlik maaşı alınabiliyor.

Kariyer değişikliğinde ve işsizlik halinde sunulan kamu destekli programların azaltılması da hükümetin planları arasında bulunuyor.

Yeni hükümetin programında, emeklilik hakkı için gereken koşulların ağırlaştırılması, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi, uzun dönem hastalığı olanların faydalandığı sistemin katılaştırılması, memurların statüsünde ve emeklilik yaşı ile maaş hesaplanmasında reform yapılması, ücretlerin enflasyona göre otomatik olarak artmasını sağlayan endeksleme sisteminin değiştirilmesi gibi çalışanların haklarında ciddi değişiklikler içeren politikalar öne çıkıyor.

Söz konusu politikalar, sendikaların ve çalışanların tepkisini çekiyor.

Related Posts

Marmara’da ZDS oranı 0.2 puan artışla yüzde 63.8 oldu: 6.2 ‘DASK’ı kıpırdattı!

Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında 23 Nisan’da meydana gelen 6.2’lik deprem büyük korku yaratırken bu doğal afet İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili tartışmaları yine hararetlendirdi.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir