Ortokeratoloji tedavisinde lenslerin kornea merkezini düzleştirmesi, ışığın göze girerken kırılma halini değiştirmesi ve retina katmanına ulaşması hedefleniyor. Tedavinin başarılı bir formda sürdürülebilmesi için lenslerin nizamlı olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Çoğu ortokeratoloji lensi korneayı düzleştirmek için gece boyunca takılır, akabinde gün içinde çıkarılır. Bu gece lensleri, korneayı yine şekillendirmeye yetecek kadar sağlam olmasıyla birlikte gözün sağlıklı kalması için oksijenin geçmesine müsaade veren sert, gaz geçirgen lenslerdir. Gece lens takma bırakılırsa, gözler muhakkak bir vakit sonra eski biçimine döner ve görme kusuru geri dönebilir. Kesin bir tamir için lensler tertipli olarak kullanılmalı” hatırlatmasında bulundu.
LENS KULLANIMINDA HİJYEN ÖNEMLİ
Maksimum görme tamirinin 2 hafta yahut daha uzun sürebileceğini söyleyen Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bazı beşerler birinci günlerde bile değerli görme uygunlaşması yaşayabilir. Bu lenslere alışana kadar beğenilen hissedilebilir. Lakin kullanıma devam edildikçe bu his artık ortadan kalkar. Bu lenslerin kullanımındaki riskler öteki kontak lens kullanımlarıyla benzeri lakin miyopiyi durdurmak maksadıyla bu lensleri kullananlar çoklukla çocuk oldukları için hijyen konusunda erişkinler kadar dikkatli olmayabilir. Münasebetiyle bu durumda ailelerin dikkati çok daha fazla ehemmiyet kazanıyor.”
AKTİF SPOR YAPAN VE GENÇ MİYOPİ HASTALARI YETERLİ SONUÇ ALIYOR
Lenslerin gün uzunluğu görme sertliği sağladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Lenslerin uygulama kolaylığı, güvenliği, ağrısız olması, cerrahi bir yol olmaması üzere avantajları var. Fakat bu lenslerin sistemli kullanılmaları hayli önemli” dedi. Ortokeratolojinin sistemli astigmatı olan bireyler, gözlüğün engellediği sporla uğraşanlar ve genç miyop hastaları için önerildiğini vurgulayan Yılmaz, “Miyopi– 0.75 dpt’den yaklaşık –5,00 dpt, astigmat –1,50 dpt’ye kadar olan hastalar için bu tedavi hali uygulanabilir. Hafif miyopi olan ve yumuşak kontak lenslerle ilgili komplikasyon yaşayanlar da Ortokeratoloji tedavisinden yeterli bir sonuç alabilir” tabirlerini kullandı.
Bununla birlikte birtakım göz yapılarının ortokeratoloji tedavisi için uygun olmadığını söyleyen Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Kurala karşıt astigmat, kalıcı astigmat, geniş pupil (göz bebeği), düşük kapak, çok düz kornea, patolojik kuru göz sendromu yaşayan bireyler için bu tedavi formülü ne yazık ki uygun bulunmuyor” formunda konuştu.