Konya’da Geyik Dağları’nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulduğu ve varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan ‘sirk buzulu’nun (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı.
4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı ‘Geyik Dağı Güncel Buzulları ve Morfometrik Özellikleri’ isimli makalede, “Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir” ifadeleri kullanıldı.
‘ALANI TOPLAM 8 BİN 30 METREKARE, UZUNLUĞU İSE 98 METRE’
Geyik Dağı’nda bulunan buzulların boyutlarının açıklandığı raporda, “Buzul modellemesi neticesinde Geyik Orta Buzulu’nun toplam 6 bin metrekare, Doğu Buzulu’nun 2 bin 30 metrekare, toplamda ise Geyik Dağı’ndaki buzulların 8 bin 30 metrekare alana sahip olduğu tespit edilmiştir. Buzulların ortalama olarak uzunlukları 98 metre, buzulların rakımı ise 2 bin 619 metre olarak hesaplanmıştır. Buzulların 12-30 derece eğim değerleri arasında ve tamamen kuzey bakılı alanlarda bulundukları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
‘KÜRESEL ISINMA YÜZÜNDEN 5 YIL İÇİNDE TAMAMEN ERİYECEK’
Küresel ısınmanın buzullar üzerindeki muhtemel etkilerine değinilen raporda, “Buzullar ve sirklerin morfolojik özellikleri, yüksek rakım, bakı özellikleri ve yüksek kar birikimi Geyik Dağı’ndaki buzulların bu kesimlerde korunmasına pozitif olarak etki etmiştir. Buzullar üzerinde yapılan karşılaştırmalı uydu görüntülerinde 06.09.2010 tarihinden günümüze kadar buzulların alansal olarak yüzde 50’sinden fazlasının eridiği ve önümüzdeki yıllarda etkisini giderek arttıran küresel ısınma ile beraber 5 yıl içerisinde tamamen ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir” denildi.
’21 BİN YIL ÖNCESİNE AİT’
DHA muhabirine konuşan, makalenin baş yazarı Dr. Ferhat Keserci, buzul tabakasının 21 bin yıl önce gerçekleşen son buzul çağından kalma olduğunu ifade etti.
Buzulların son 13 yıllık süreçte giderek hızlanan bir erimeye maruz kaldığını vurgulayan Keserci, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
“Yazılı ve görsel medyada çıkan haberler üzerine halihazırda TÜBİTAK tarafından desteklenen projemizle Geyik Dağları’nda arama çalışması gerçekleştirdik. Termal kamera ve uzaktan algılama yöntemleriyle bölgede güncel buzulun varlığını tespit edip bilimsel bir yayına dönüştürdük. Yaptığımız analizler neticesinde 21 bin yıl önce gerçekleşen Son Buzul Maksimum da Geyik Dağı’nın kuzeyinde Eğri Gölü de içerecek şekilde büyümüş olan 13 kilometrekarelik büyük buzullaşma alanından kalan kalıntı bir buzul alanı olduğunu tespit etmiş olduk. Bu buzul alanı yaklaşık 2 bin 600 metre seviyelerinde ve 6 bin metrekarelik bir yüzey alanına sahip. Şartların bu şekilde devam etmesi halinde ise bu buzulun 5 ile 7 yıl içerisinde tamamen ortadan kalkacağı yönünde tespitlerde bulunmuş olduk.” (HABER MERKEZİ)