Gölden 8 bin yıllık balta çıktı

İsveç’te 8.000 Yıllık Balta Bulundu

İsveç’in Karlstad kentinde bulunan Östra Örten Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi, binlerce yıllık bir arkeolojik keşfe zemin hazırladı. Värmlands Müzesi arkeologları, bölgeye bir vatandaşın uyarısı üzerine giderek kıyıda 8.000 ila 6.000 yıl öncesine ait bir trindyxa, yani taş devri baltası buldu. Arkeolog Johan Richardson, buluntu karşısındaki heyecanını, “Böyle bir keşif her zaman benim için bir hayaldi” sözleriyle dile getirdi.

Eski Dönem İnsan Yaşamı Hakkında Bilgi Veriyor

Bulunan baltanın, o dönemde insanların avcılık, balıkçılık ve marangozluk gibi faaliyetlerde kullandığı basit ancak önemli bir araç olduğu belirtiliyor. Richardson’a göre bu tür aletler genellikle çiftçilerin tarlalarında bulunurdu, ancak günümüzde bu kadar sağlam bir örneğe pek rastlanmaz. Keşif, bölgenin tarih öncesi insan yerleşimleri açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Buluntu yasal olarak koruma altına alındı ve Värmlands Müzesi’nde sergilenmeden önce detaylı bir şekilde incelenecek.

Related Posts

Boluspor Yeni Sezona Hazırlanıyor

Boluspor, yeni sezon kamp çalışmalarını kendi tesislerinde sürdürüyor. Çift antrenman yapılıyor.

Yıldırım’da Kentsel Dönüşüm Toplantısı

Bursa-Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İMSİAD üyeleriyle kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Yılmaz, dönüşüm çalışmalarının şehir genelinde tam bir iyileştirme sağladığını vurguladı.

Sultangazi’de Yangın: İki Gecekonduda Hasar

Sultangazi’de otluk alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılıp iki gecekonduyu kül etti.

Galatasaray, Sezon Hazırlıklarına Devam Ediyor

Galatasaray, 2025-2026 sezonu antrenmanlarına başladı ve Avusturya’ya hareket etti.

Edirne’de Terörle Mücadele Denetimi

Edirne Emniyeti, İstasyon Mahallesi’nde 214 kişi ve 47 araç üzerinde denetim gerçekleştirdi.

Başakşehir’de eşini bıçaklayarak öldürdü

Başakşehir’de bir kişi eşini bıçaklayarak öldürdü. Zanlı gözaltına alındı.