Güvenlik endişesi projeyi durdurdu

Kanada-Türkiye konsorsiyumu güvenlik endişeleri nedeniyle Khor Mor gaz sahası genişletme çalışmalarını durdurdu.

Bir drone saldırısının ardından güvenlik endişeleri nedeniyle, Kanadalı-Türk konsorsiyumu Irak Kürdistanı’ndaki Khor Mor gaz sahası genişletme çalışmalarını askıya aldı.

DRONE SALDIRISI GERÇEKLEŞTİ

Kanada merkezli küresel bir mühendislik şirketi ve Türk alt yüklenicisi, güvenlik ve emniyet kaygılarıyla hareket ederek Irak Kürdistan bölgesindeki Khor Mor gaz sahası genişletme projesindeki personelini geri çekme ve faaliyetleri geçici olarak askıya alma kararı aldı. Bu karar, The New Arab’ın iki güvenilir kaynaktan edindiği özel bilgilere göre, yakın zamanda gerçekleşen bir drone saldırısının ardından alındı.

Talihsiz olay 26 Nisan günü geç saatlerde meydana gelmiş ve Irak’ın özerk Kürdistan bölgesinde yer alan Süleymaniye vilayetindeki Khor Mor gaz sahasına bir intihar insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda dört Yemen vatandaşının hayatını kaybetmesine ve iki kişinin de yaralanmasına neden olmuştur.

Khor Mor gaz sahası, BAE’nin Dana Gas şirketi tarafından geliştiriliyor olması bakımından önem taşıyor. Doğal gaz, Kürdistan bölgesindeki elektrik santrallerinin neredeyse yüzde 80’ine enerji sağlıyor. Yerel elektrik yetkililerine göre, drone saldırısının neden olduğu kesinti 2.500 megawatt elektrik kaybına yol açtı.

Dana Gas’ın Khor Mor tesisindeki gaz üretimini arttırmak için Eylül 2021’de ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’ndan 250 milyon ABD doları tutarında finansman sağladığı bir dönemde yaşanan bu aksaklık çok önemli bir dönüm noktasına denk geliyor. KM 250 olarak bilinen genişletme projesinin Nisan 2023’e kadar gaz üretimini günde 700 milyon standart kübik feet’e (MMscf/d) çıkarması ve 2024’ün ikinci yarısında tamamlanması öngörülüyordu. Ancak operasyonların askıya alınması bu zaman çizelgesine uyulmasını zorlaştırıyor.

İsminin açıklanmaması kaydıyla TNA’ya konuşan bir Kürt kaynak, KM 250 genişletme projesini yürüten Enerflex’in drone saldırısının ardından tüm personelini geri çektiğini ve operasyonları askıya aldığını açıkladı. Bu eylem, Türk taşeron Biltek şirketinin yaklaşık 3000 işçisini geri çekmesinin ardından geldi.

Dana Gas ve Biltek şirketlerinden durumla ilgili yorum alma çabaları bu raporun hazırlandığı sırada başarısız oldu.

Ancak kaynak, her iki şirketin de güvenlik durumunu yakından izlediğini ve koşullar düzeldiğinde faaliyetlerine devam etmeye istekli olduklarını belirtti. Yine de, faaliyetlerin yeniden başlatılması için kesin zaman çizelgesi belirsizliğini koruyor.

PROJENİN TAMAMLANMASINDA GECİKMELER YAŞANACAK

Genişleme projesinin kendisi drone saldırısından doğrudan etkilenmemiş olsa da, yakınlardaki bir gaz toplama tesisi bu saldırıdan etkilenmiştir. Sonuç olarak, faaliyetlerin askıya alınması nedeniyle projenin tamamlanmasında gecikmeler yaşanabilir.

Irak güvenlik güçleri olayı soruşturmak üzere bir soruşturma komitesi kurdu ve faillerden hesap sorulacağı sözünü verdi. Ancak şu ana kadar kesin bir bulgu rapor edilmedi. Ayrıca, isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Kürt yetkili TNA’ya Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) de kendi soruşturmasını yürüttüğünü söyledi. KBY, Irak’taki Halk Seferberlik Güçleri (HSG) ile bağlantılı silahlı grupları saldırıya karışmakla suçluyor.

Bölgede yeni gelişmeler beklenirken, hayati önem taşıyan Khor Mor gaz sahası genişletme projesinde yer alan personel ve altyapının emniyet ve güvenliğinin sağlanmasına odaklanılmaya devam ediliyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx