Ege Denizi‘nin Türkiye’ye 150 kilometre uzaklıktaki alanında son üç gündür peş peşe depremler oluyor. 3 ila 4.5 büyüklüğünde devam eden depremlerin boyutu bugün (4 Şubat) de arttı. 5.2’lik deprem İzmir‘de de hissedildi.
Yunan adalarının merkez çevresinde meydana gelen depremler nedeniyle Yunanistan hükümeti acil durum ilan etti. Adadaki Yunanlar tahliye ederken Yunanistan‘da acil durum ekipleri ve hastaneler teyakkuza geçti.
Olağan dışı şekilde art arda gelen depremler Türkiye’de de büyük bir korku uyandırdı.
TÜRKİYE TSUNAMİ TEHDİDİA LTINDA
Türkiye’nin sayılı Deprem Bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür’den de ürküten bir açıklama geldi.
Görür, derin kırılmalar olursa Ege Denizi‘nde tsunami yani metrelerce yükselikte binaları bile yıkıp geçen dalgaların olulabileceğini açıkladı.
Görür, Türkiye’den Aydın ve Muğla’nın tehdit altında olduğunu ifade etti.
“Daha ne kadar devam edecek, onu bilmiyorum. Bir deprem fırtınası şeklinde oluyor ama Yunan hükümeti, çok ciddi olarak -aferin diyorum onlara- halkına önem veren, insanların can güvenliğine önem veren bir tavırla hemen el koydular, gerekli tedbirleri aldılar ve alıyorlar.” diyen Görür şunları söyledi:
“VOLKANİZMAYLA BİR İLGİSİ YOK”
“Daha ortada büyük deprem yok. Olup olmayacağı da belli değil ama önlem alınıyor. Asıl bizim özlediğimiz, sevdiğimiz, benimsediğimiz bir tutum. Bu deprem genelde şundan dolayı oluyor. Mekanizması şu. Depremler, levha hareketleri sonucu olur. Levha sınırlarında ve levha içlerinde depremler olur. Levhalar hareket ettikçe onların sınırlarında ve içlerinde deprem olur. Mesela Kuzey Anadolu fayı, bir levha sınırıdır. Avrasya ile Anadolu levhasının sınırıdır. Kuzey Anadolu fayı boyunca devamlı deprem olur. Mesela 50-60 bin kişiyi öldüren Doğu Anadolu fayı bir levha sınırıdır. Arap levhasıyla Anadolu ve Afrika levhasının sınırıdır. O sınırda bir hareket oldu. 50-60 bin kişi öldü. Şimdi bu depremlerin nedeni de Afrika levhası. Helen Kıbrıs dalma batma zonunda Anadolu levhasının altına dalıyor. Anadolu levhası da kuzey-güney geriliyor bu hareketin sonucu. Orada normal faylar oluyor, harekete geçiyor ve bu depremler oluyor. Bazı bilim adamları, bazı arkadaşlar ‘Bu volkanik faaliyettir’ diyor. Yani olabilir de ama büyük bir ihtimalle bunun volkanizmayla bir ilgisi yok. Nitekim Yunan meslektaşlarımızla bizim ilişkilerimiz sonucu öğrendiğimiz pek volkanik faaliyete benzemiyor.”
“TSUNAMİ DE OLUR. AYDIN VE MUĞLA…”
“Bu bölgede çok sayıda deprem oluyor. Bugüne kadar belki 500’e yakın deprem oldu. Sonucu ne olur, henüz bilmiyoruz. Eğer büyük bir kırılmayla sonuçlanırsa o zaman Türkiye’nin sınırları bundan etkilenir. Türkiye’nin sınırları deyince Aydın’dan Muğla’ya olan kıyı kesimini kastediyorum. Burada tsunami de olur. Belirli ölçüde çürük olan, iyi olmayan yapılarda yıkıma da neden olur. Sonuçlanmadığı takdirde herhangi bir tehlike beklemiyoruz. Yine bizim güney kıyılarımızda olan yerel yönetimlerin ve merkez yönetimin biraz daha dikkatli, daha olayları inceler hâlde olmasında yarar var. Aynen Yunanistan’ın çok daha ciddi önlemler aldığı gibi. Bu şekilde bu ne kadar sürer bilemiyoruz ama belli bir zaman sonra bu deprem fırtınaları, bazen 1-2 aya kadar sürdüğü de var ama bu azalıp yok olacaktır. Umarım büyük bir depremle sonuçlanmaz.”
More Stories
İstanbul’da beklenen kar yağışı başladı
Sokaktaki görüntüleri yürek burkan yurttaş için yeni gelişme
Büyükçekmece’de minibüsçülerin ‘yolcu alma’ kavgası ölümle bitti