Suriye’de Aleviler yeni parti kuracak; “Moskova destek verecek ve kıyı şeridinde özyönetim talep edecekler” iddiası

Suriye’deki Aleviler, Yeni Bir Parti Kurma Çalışmalarına Başladı

Suriye’de Baas Partisi’nin yönetimi ele almasının ardından kimliklerini ön plana çıkaran Aleviler, yeni bir siyasi parti oluşturmak ve ortak bir tutum benimsemek için harekete geçti. Bu yeni parti, “Alevi Demokratik Adalet Partisi” adını alacak ve liderliğe Suriye’nin eski Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kuzeni olan ünlü iş adamı Rami Mahluf’un getirilmesi bekleniyor.

Fransız işgali sırasında direniş gösteren Aleviler, yeni Şam yönetiminin ele geçirilmesinden sonra Kürtler ve Dürzilerden ilham alarak örgütlü bir yapı oluşturmak için harekete geçti. Şimdiye kadar siyasi hareketlerde yer almaktan kaçınan Aleviler, ideolojik milliyetçi ya da sol siyasi gruplara katılmayı tercih etti. Ancak şimdi yeni bir dönem başlıyor.

Suriye’de eski rejimin Alevi adını taşıyan bir parti kurma girişimlerine izin verilmedi. Ancak son zamanlarda Alevi İslam Konseyi kuruldu ve Alevi toplumunu temsil etmeyi amaçlıyor. Bu gelişmelerin ardından eski Suriye Devlet Başkanı Esad’ın kuzeni Rami Mahluf’un liderliğini üstleneceği bir parti kurulması bekleniyor.

Bu yeni partinin, Suriye kıyılarını temsil eden ilk Alevi partisi olması bekleniyor ve Moskova’nın destek vereceği konuşuluyor. Alevi toplumunun iç iradesiyle değil, bölgesel ve uluslararası mutabakatla atılan bu adım, önümüzdeki dönemde Suriye siyasetinde önemli bir yer edinebilir.

Related Posts

Arnavutluk lideri Edi Rama bir kez daha Meloni karşısında diz çöktü

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı için gittiği Roma’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye diz çökerek selam verdi.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne son saldırılarında 46 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Ordusunun Gazze Şeridi’ne Yaptığı Son Saldırıda 46 Filistinli Hayatını Kaybetti İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yaptığı son saldırıda 46 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda, çok sayıda kişi yaralandı…

Derin dondurucuda cesedi bulunan bebeğin annesi bulundu

Ankara’da derin dondurucuda cesedi bulunan erkek bebeğin annesinin, ‘Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti’ suçundan cezaevinde bulunan ev sahibi Gözde İ. (31) olduğu belirlendi.

Çin, Alman uçağını lazerle hedef alma iddiasını reddetti

Çin, Avrupa Birliği’nin (AB) Kızıldeniz’deki seyrüsefer güvenliği misyonu Aspides’te görev yapan Alman uçağını lazer kullanarak hedef aldığı yönündeki suçlamaları reddetti.

Erdoğan: Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz

Erdoğan, “Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz. Bu hayırlı sürecin herhangi bir yol kazası yaşanmadan karanlık ve kirli mahfiller tarafından sabote edilmesine fırsat vermeden başarıyla neticelenmesini temenni ediyoruz.” dedi.