Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Demirci’de İmece Usulü Hasat Geleneği

Manisa’nın Demirci ilçesinde çiftçiler, buğday ve arpayı imece usulü ile el birliğiyle hasat ediyor.

Fransa’nın ‘Filistin’ kararı Netanyahu’yu panikletti: İsrail’i yok etmek için sıçrama tahtası olur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin’i devlet olarak tanımaya karar verdiklerini ve resmi duyuruyu eylül ayında yapacaklarını duyurdu. Karar sonrası açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Macron’u kınayıp, “Bu şartlar altında kurulacak bir Filistin devleti, İsrail’i yok etmek için bir sıçrama tahtası olur” dedi.

CHP’li Özgür Karabat’tan ÖTV artışına sert tepki: ‘Bunun adı artık zorbalıktır’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gece yarısı alınan ÖTV artışı kararını eleştirdi. Karabat, Şimşek’in uyguladığı vergi politikalarının halka karşı sistematik bir baskıya dönüştüğünü vurgulayarak, “Rasyonel zemin diye göreve gelen Mehmet Şimşek, bu iki yılda halka kan kusturmaktan başka bir iş yapmadı. Şimdi de gece yarısı kararıyla arabalarda uygulanan ÖTV’yi artırdı. İnsanlar iyi bir arabaya binmesin, gezmesin, eğlenmesin, kaliteli zaman geçirmesin diye elinden geleni yapıyor. Bunun adı artık zorbalıktır” dedi.

Başiskele’de İnşaatta Yangın Çıktı

Başiskele’de inşaat halindeki apartmanın çatısında çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü.

Bahçeli’den orman şehitleri için taziye mesajı: Eskişehir’deki acı hepimizi hüzne boğdu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hayatını kaybeden 10 orman işçisi için taziye mesajı yayınladı. Bahçeli, “Ormanlarımızı savunurken şehit olan kahraman evlatlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, muhterem ailelerine ve muazzez milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum” dedi.

Amca-yeğen kavgası cinayetle bitti

Giresun’un Bulancak ilçesinde bir kişi, tartıştığı yeğenini silahla vurarak öldürdü.