Resmi Gazete’de yayımlandı: AVM niteliği taşımayan işletmeler AVM ifadesini kullanamayacak

Yeni Yönetmelik Işığında Alışveriş Merkezlerinde Değişiklikler

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle artık alışveriş merkezlerinin belirli niteliklere sahip olmaları gerekiyor. Bu niteliklere uymayan yapı ve işletmeler artık AVM ibaresini kullanamayacaklar.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle yapılan değişikliklere göre, yapı ruhsatı başvurusunda belirlenen nitelikleri taşıyan projeler AVM olarak nitelendirilecek.

Yönetmelikle alışveriş merkezleri için “ortak kullanım alanları” tanımı da yapılmış oldu. Yeni yönetmelik gereğince, ortak kullanım alanları olmayan alışveriş merkezi projeleri için yapı ruhsatı verilmeyecek. Aynı şekilde, doğrudan kullanıma açık olmayan dış cephe ve çatı gibi alanlar da ortak kullanım alanı olarak kabul edilmeyecek.

Ticaret Bakanlığı Yetkisi

Yönetmelikle getirilen yükümlülükler neticesinde, satış alanı 10 bin metrekare altında veya iş yeri sayısı 30’un altında olan alışveriş merkezleri için Ticaret Bakanlığı tarafından işletmelerin faaliyetlerinin askıya alınabileceği belirtildi. Ayrıca, 10 bin ila 20 bin metrekare arasında satış alanına sahip alışveriş merkezlerinde de aynı kriterler uygulanacak.

Her yıl nisan ayı sonuna kadar alışveriş merkezlerindeki perakende işletmelere bir önceki takvim yılına ilişkin ortak gelir ve gider raporu gönderilecek. Bu raporda, ortak gelir ve giderlerin ayrıntılı bir şekilde belirtilecek ve işyeri sahiplerinin karşıladığı ortak gider tutarları da raporda yer alacak.

Related Posts

SPK’den kripto borsalarına ‘kanıt’ zorunluluğu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının yapması gereken rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası tarafından faiz artışlarına gidilmesiyle birlikte piyasada tüm faiz enstrümanlarında oranlar yükselirken, yatırımcıların gözü mevduatlara çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 52’ye kadar yükselen mevduat faizlerinde bu hafta itibarıyla en yüksek oran değişti. Parasını 1 yıllık süreçte mevduata bağlayanlar için kümülatif getiri ise daha yüksek. İşte detaylar…

Yılda 4 kez hasadı yapılan bitki! Ekenler paraya para demiyorlar

Samsun’un verimli toprakları üzerinde kurulu Bafra Ovası, tarım ve hayvancılık sektörüne umut vadeden yeni bir yem bitkisiyle tanışıyor: Maralfalfa. Bölgede ekimi yaygınlaşmaya başlayan bu yüksek verimli yem bitkisi, hem çiftçilerin gelirlerini …

Kripto para piyasası yükselişe geçti: Bitcoin ne kadar?

Bitcoin’in fiyatı, ABD ve Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin doları aştı. Kripto para piyasasının toplam değeri 3 trilyon 110 milyar dolara yükselirken, Ethereum da yaklaşık yüzde 11 değer kazandı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Merkez Bankası’nın rezervleri 140 milyar doların altında

Merkez Bankası’nın rezervleri 140 milyar doların altında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir