Meclis’te ‘AYM’ tartışması: ‘23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz’

“`html

TBMM Genel Kurulu’nda KHK Düzenlemeleri Üzerine Görüşmeler Devam Ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yapılan düzenlemelere dair görüşmeler devam ediyor. “200 Sıra Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölümü üzerindeki tartışmalar sürüyor.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, söz konusu düzenlemelerin Anayasa ile çeliştiğini belirterek, bu düzenlemelerin de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğinin altını çizdi. Usta, “Hükümetin, hukuku ve Anayasa’yı hiçe sayarak hareket ettiği aşikar. Bu durumu neden yapıyorlar? Çünkü kalıcı ve Anayasa’ya uygun düzenlemeler yapmak yerine, ‘Zaten Anayasa Mahkemesi’nin incelemesi uzun sürer’ diyerek hukuksuz bir yönetim sergiliyorlar” şeklinde ifade etti.

“HUKUKUN İHLALİNİN SONUCU HALKA YANSIR”

Usta, konuşmasına devam ederek şunları söyledi:

“Hukuktan sapmamalıyız, Anayasa’ya saygı göstermek zorundayız. Türkiye, bir hukuk devleti olmalıdır. Ekonomik zorluklardan kurtulmanın en sağlam yolu, ülkede hukukun üstünlüğüne geri dönmektir. Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin düşüşte olduğunu biliyoruz; her yıl birkaç basamak daha geriliyoruz. Bu durum, ülkenin yönetimiyle ilgili ciddi sorunlar yaratıyor ve bu sıkıntıyı da halk yaşıyor. Örneğin, 19 Mart’taki operasyon neticesinde siyasi tasfiyeler hukuka uygun olmadığı için Türkiye ekonomisi büyük zarar gördü.

Bugün işçi, memur ve emeklinin içinde bulunduğu zorluğu hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra, alın teriyle çalışan sanayicinin durumu da oldukça kötü. Türkiye, istihdam kaybı riski ile karşı karşıya. Geçmişte yaşanan bu tür hukuksuzlukların devam etmesi, bu kanun teklifinin geçişiyle bizlere bir kez daha gösteriliyor. Bu durumu eleştiriyorum ve AK Parti grubuna bunun farkında olması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.”

“ANAYASA’YA AYKIRI UYGULAMALARA DEVAM EDİYORSUNUZ”

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medyaya erişim engelinin getirilmesine değinerek, “Ekrem İmamoğlu’ndan bu kadar korkuyorsanız, bu sizin Rahatsızlığınızın bir göstergesi. Asıl korkunun nedeni seçim sandıklarıdır” dedi. Ocaklı, söz konusu kanun teklifine vurgu yaptı:

“Cumhurbaşkanının KHK ile çıkardığı ve Anayasa’ya aykırı bulunan 180’e yakın maddeler var. Bu maddeler, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemeleri içeriyor. Cumhurbaşkanının, TBMM’nin yetkilerini gaspetmesi savunulamaz. Anayasa’ya uymayan bir lider için yasa teklifi sunuyorsunuz. Anayasa Komisyonunda görüşülmesi gereken maddeler ise hiç tartışılmıyor. 2017’de OHAL döneminde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi ve bu nedenle bir yere ulaşamayacağımız açıktı.”

Ocaklı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hızlı karar alma yeteneği olacağı iddialarının doğru çıkmadığını belirterek, “Ne ekonomi gelişti ne de hızlı kalkınma hamleleri gerçekleşti. Ülkemiz daha kötü bir duruma geldi.” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLERİN DURUMU ÜZERİNE KONUŞALIM”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilgili olduğunu vurguladı. Gürer, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden itibaren Meclis’e gelen 283 maddenin çoğu iptallerden oluşuyor. Buradan çıkacak sonuçların benzer olacağı için emeklilerin durumunu tartışmak daha yararlı” diye belirtti.

Gürer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dün Et ve Süt Kurumu’nun KİT komisyonundaydım. 2023 yılı için 550 milyon lira kâr açıklamış. Bunu da övünerek sundu. Ancak bu kurumun asıl misyonu, düşük gelirli vatandaşlara uygun fiyatlarla et sağlamaktır. Emeklilerin uygun fiyatlı et alması için gereken önlemleri almalısınız; sadece kâr elde etmeniz yeterli değil.”

“DEVLET YÖNETMEYİ ÖĞRENEMEDİNİZ”

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, hükümete seslenerek, “23 yıldır devlet yönetmeyi öğrenememişsiniz. Anayasa Mahkemesi doğru yolu gösteriyor ama keyfiyeti sadece öğreniyorsunuz. Böyle bir düzenleme ile hukuksuzlukların son bulacağını mı düşünüyorsunuz? Diploma hırsızlığı, mülkiyet hakları ihlalleri tarihe mi karışacak? İktidar her alanda hukuksuzluk yaparken, devletin tüm erkleri de bu duruma ortak olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Çan, halkın demokratik haklarını kullandığında keyfi olarak tutuklandığını, bunun yanı sıra protestoların engellendiğine işaret etti. Ayrıca, “Eğer geçmişte darbecilerin yaşadığı korku bu gün de yaşanıyorsa, bu endişe verici bir durum” dedi.

“`

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran ile İsrail arasında sağlanan ateşkesin Gazze için de bir kapı araladığını düşünüyoruz, Hamas tarafı bu konuda iyi niyetini defalarca ortaya koydu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran ile İsrail arasında sağlanan ateşkesin Gazze için de bir kapı araladığını düşünüyoruz, Hamas tarafı bu konuda iyi niyetini defalarca ortaya koydu

Gökyüzü karardı aniden bastırdı! 24 kişi öldü 25 çocuk kayıp: Tatil keyfi can pazarına dönüştü

ABD’nin Teksas eyaletindeki Guadalupe nehrinin uyarı için zaman kalmadan bir saatten kısa sürede yaklaşık 8 metre yükselmesiyle gelen sel, bölgede hafta sonunu karavanlar ve tatil kabinlerinde geçirenleri sürükleyip götürdü. Yetkililer sel felaketi …

Gölden 8 bin yıllık balta çıktı

İsveç’in Karlstad kentinde yer alan Östra Örten Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi, binlerce yıllık bir arkeolojik keşfi mümkün kıldı. Bir vatandaşın uyarısıyla bölgeye giden Värmlands Müzesi arkeologları, kıyıda 8.000 ila 6.000 yıl öncesine ait …

BM sözcüsünden çarpıcı açıklama: Gazze’de 509 kişinin ölümü ABD-İsrail güdümlü yardım vakfıyla bağlantılı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaklaşık bir aylık sürede Gazze’de insani yardım merkezleri yakınlarında 613 kişinin öldürüldüğünü, ölümlerin 509’unun ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) çevresinde gerçekleştiğini bildirdi.

Son Dakika… Marmaray istasyonuna direk devrildi!

Son Dakika Haberi… Marmaray İçmeler İstasyonu hattına direk devrildi. Herhangi bir can kaybı ya da yaralı bulunmazken, seferlerin gecikmeli yapılacağı kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde diplomasını yırtan Doruk Dörücü’nın ifadesi: ‘Amacın üniversitelerin akademik özgürlük, özerklik ve kültüründe yaşanan erozyonu eleştirmek’

Boğaziçi Üniversitesi’nin 158. Mezuniyet Töreni’nde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine tepki göstermek için kendi diplomasını yırtması üzerine şafak baskınıyla gözaltına alınan Doruk Dörücü emniyet ifadesinde suçlamayı reddetti. Dörücü, “Olayın video kaydı izlendiği taktirde olası bir infiale karşı orada bulunan toplumu sakinleştirmeye çalıştığım, elim ile sessizlik çağrısında bulunduğum görülecektir. Yapmış olduğum anayasal çerçevede barışçıl bir protesto eylemidir” dedi.