Türkiye Mart Ayında 35 Yılın En Düşük Yağışını Aldı

Türkiye Mart Ayında 35 Yılın En Düşük Yağışını Aldı

Türkiye geneline mart ayında sadece 28,8 milimetre yağış düştü. Bu yağış miktarı, son 35 yılın en düşük seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Mart ayı yağışlarında Ege Bölgesi’nde 65, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, ve Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük yağışı kaydedildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün ‘2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu’ verilerine göre Türkiye genelinde mart ayı yağışı, normalin altında gerçekleşti. 1991-2020 yıllarını kapsayan normal yağış miktarı 61,2 mm iken, 2024 yılında 69,5 mm ve bu yıl mart ayında ise 28,8 mm olarak gerçekleşti. Bu durumda, yağışlarda normaline göre %53, geçen yıl mart ayına göre ise %59 azalma meydana geldi.

Mart ayında yağışlar özellikle İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Uşak, Burdur, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Adana, Hatay, Kilis ve Antalya’nın doğu kesimlerinde normallerine göre yüzde 80’den fazla azalırken, Erzincan ile Erzurum’un kuzey kesimlerinde yüzde 40’ın üzerinde artış gözlendi. Bu durum, bölge genelinde tüm bölgelerin yağış miktarının normallerin altında olduğunu ortaya koydu.

Öte yandan, mart ayı yağışlarında en az yağış 5,1 mm ile Ankara’da görülürken, normaline göre en fazla azalma yüzde 91 ile Manisa’da tespit edildi. En fazla yağış ise 89,2 mm ile Tunceli’de kaydedilirken, normaline göre en fazla artış yüzde 35 ile Erzincan’da gerçekleşti.

Türkiye genelinde mart ayında ortalama 6,4 gün yağış gerçekleşti. Yağışlı gün sayıları Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin ve Bingöl çevrelerinde 15-20 gün arasında değişirken, diğer illerde bu sayı daha düşük seviyelerdeydi.

Özetle, Türkiye genelinde mart ayında yağışlar normalin altında gerçekleşti ve birçok bölgede son 35 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Related Posts

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.